top of page

Ode aan de ElsVlak bij mijn moestuin bij De Drenstche Aa staat een grote els. Een indrukwekkende boom waar mijn aandacht vaak naar toe gaat. Onder de boom was de grond bezaaid met proppen en takken. Hij staat op een uithoek van het erf waar niet veel gelopen wordt. Aan de boom hangt een uilenkast die onbewoond is. Dat kun je zien aan het ontbreken van uitwerpselen, uilenballen en veren onder de kast. Er leeft wel een kerkuil in de schuur op deze plek, waar ik later meer over zal schrijven. Het leek me mooi om van de proppen en de takken van de els iets te maken.


De proppen gebruikte ik voor een ketting met hennepgaren. Hier geëxposeerd samen met een hanger op 3 elzentakken. Je kunt de ketting met de proppen eigenlijk niet dragen, daarvoor is ze te kwetsbaar. Of als je dat niet erg vindt doe je het gewoon toch, want het kan wel. Toch is ze door mij meer bedoelt als ode, kunstwerkje, of voor op de hefstseizoenstafel. De ketting bestaat uit gehaakte lossen, waarbij ik af en toe in een lusje een elsenprop opsloot. Door de lengte van de ketting kan hij een paar keer "omgedaan worden" en bestaat deze dus uit meerdere "lussen". Van een stukje tak maakte ik de hanger. De kraal is van wol. De hanger is bevestigd aan een lang leren koord (voor de foto heb ik die tijdelijk iets ingekort) en is heel goed draagbaar. Het zijn dus 2 aparte kettingen.


De els heeft zowel een mannelijke als vrouwelijke bloeiwijzen en bloeit voordat het blad aan de boom komt. De mannelijke katjes zijn langwerpig en hangen. De vrouwelijke katjes vormen in de herfst de proppen. Het zijn de verhoutte schutbladeren van de vrouwelijke bloem. De proppen blijven nog lang hangen en dus zichtbaar in de boom.


De prachtige grote elsen, die behoren tot de berkenfamilie, vallen enorm op in dit gebied. Langs de beekdallen in Drenthe komen ze veel voor. De Els houdt van vochtige gebieden. De els wordt door o.a. druïden als magisch en heilig gezien, daar is veel over te vinden en te lezen. Een mooie boom om eens uitgebreid mee kennis te maken.


Wil je net als ik je eens een hele maand verdiepen in een "maandboom"? Lees dan hier hoe ik dat aanpakte.

댓글


댓글 작성이 차단되었습니다.
bottom of page