Zoeken

Bijgewerkt: jan 8Vandaag bereikte mijn facebookpagina 201 likes. Een goed moment voor een klein feestje dus.


Als dank vier ik dat met een cadeautje voor jou.


In mijn coachsessies werk ik, wanneer dat passend is, met met het model van de chakra's. Ik heb aan hun werking deels mijn interpretatie gegeven en noem ze leefgebieden.

Ik heb er een korte reader over geschreven die je hieronder kunt downloaden.

In de sessies is deze manier van werken voor veel deelnemers heel behulpzaam gebleken.


Alsjeblieft!

Leven! 7 poorten naar jezelf
.pdf
Download PDF • 480KB


Bijgewerkt: 24 dec 2020


In onze kamers staan nu sparrebomen en feitelijk klopt het liedje dus niet. De den behoort tot een andere familie.


Misschien ken je de etherische olie van den? Een heerlijke olie om nu in de kersttijd te verdampen. Maar weet je ook dat je van de naalden en de toppen thee kunt trekken en dat deze weerstandverhogend, antiviraal en antibacterieel werkt? Er kan ook een tinctuur van worden gemaakt. Er bestaat dennenappelikeur, dennenknoppensiroop en er is ook een bachremedie van. Zoek wel altijd goed uit wat je doet voordat je kruidenmiddelen gebruikt of laat je door een kruidendeskundige adviseren.


De den staat bekend als een zuiverende boom. Een mooie en eenvoudige manier om den te gebruiken is als een badbuideltje in een (voeten)bad. Vul een zakje of buideltje met dennennaalden. Doe het zakje voordat je in bad gaat in een hittebestendig bakje en overgiet het met kokend water. Laat het een tijdje trekken. Doe na 10 min. het water met het zakje in het bad en maak het badwater op de juiste temperatuur door het badwater verder aan te vullen.

Er een verwenmoment van maken zo in de wintertijd dat hebben we eigenlijk allemaal nodig. Hier brand ik een kaarsje en omring me niet alleen met den maar ook met een berkensfeertje.


Als ik dan toch 2 bomven belicht. Wellicht wil je ook net als ik voor elke maand van het komende jaar een boom centraal zetten. Lees hoe hier: https://www.deheemst.nl/post/elke-maand-een-boom , hoe ik dat vorig jaar deed tijdens de 13 heilige nachten, maar je kunt het ook op oudejaarsdag doen bijvoorbeeld.


Groene groet,

Jitske van der Spoel

Zelf wasmiddel maken van paardenkastanjes. De paardenkastje behoort tot de zeepboomfamilie en de kastanjes bevatten saponine (zeepstoffen) die voor de waskracht zorgt.


Zo'n 6 kilo kastjanjes zijn genoeg om een jaar lang te kunnen wassen. Ik heb er meer dan genoeg voor de rest van mijn leven. Ze zijn helemaal gedroogd inmiddels en ik heb een heel krachtig apparaat om ze te malen. Ik maak steeds een potje voorraad voor de volgende wasbeurten.

Hoe kun je ermee wassen?


Doe het poeder (van 4 kastanjes) in een zakje en vervolgens op het zakje een paar druppels etherische olie (lavendel, den of rozemarijn bijvoorbeeld) om de was lekker te laten ruiken.


Je kunt het zakje zo bij de was in de machine doen. Doe het wel goed dicht want je wilt niet dat het poeder (dat natuurlijk niet oplost) tussen je was, in de machine of de leidingen komt.


Hardnekkige vlekken kun je voorbehandelen met een papje van bakingsoda met lauw water. Breng het aan op de vlek, laat het even intrekken en daarna kan het textiel bij de was in de trommel worden gevoegd.


Vloeibare zeep maken van de kastanjes is ook goed mogelijk. Gebruik dan het poeder van 4 kastanjes en 250 ml water voor 1 wasbeurt. Je overgiet het poeder met kokend water laat het poeder een kwartier trekken. Als het voldoende is afgekoeld kun je het eruit gaan zeven. Wat je overhoudt is het vloeibare wasmiddel waarin je etherische olie kunt toevoegen.

Zeepnoten en was- en schoonmaakproducten ervan worden hier verkocht. In ons klimaat groeit de zeepnotenboom niet. Ze noten worden verbouwd in India, Nepal en Pakistan.

De was-/zeepnoten in de winkel hebben dus een hele reis afgelegd. Er is een goed en gratis alternatief te vinden bij jou in het park om de hoek, in de straat, je eigen tuin, in het bos.....


Een Webbedingtip voor jou en niet in de verkoop.

Groene groet,

Jitske


bezoek

praktijk de Heemst

Brunelstraat 67 Assen

bel

mail

06-14747155

volg

  • Facebook

© 2020 by Jitske van der Spoel