top of page

Elke maand een boom


Eind vorig jaar besloot ik om op elke dag tijdens de periode van de heilige nachten in december een boom te kiezen. Dit deed ik met de intentie om me tijdens de eerste maand van 2020 te verdiepen en de eerste boom die ik koos en zo verder voor alle 12 maanden.


Voor het "kiezen" gebruikte ik zelfgezaagde ongeschaafde berkenschijfjes waarop ik getallen schreef. Ook maakte ik een genummerde bomenlijst en schreef die in een boekje gemaakt van olifantenpoeppapier. Ja, ik maak er graag iets spciaals van! De berkenschijfjes deed ik een een katoenen zak. Die ik met eigengemaakte sjablonen heb beschilderd. Aan de ene kant een keltisch symbool met hazen en aan de ander kant kraaienpootafdrukken. Het koord van de zak maakte ik van wol dat met de hand werd geverfd met ceder. Om het koord te maken gebruikte ik een breivork.


Iedere heilige nacht trok ik uit de zak een schijfje en zocht in mijn boekje op welke boom bij het nummer hoorde. Zo kreeg ik een lijst met 12 bomen voor iedere maand van 2020. Ik ging me vanaf januari iedere maand verdiepen in de boom die ik voor die maand had gekozen en stelde mezelf de volgende vragen: Waar wordt of werd het hout van deze boom voor gebruikt? Heeft de boom geneeskracht? Welke verhalen zijn er over de boom? Waar groeit de boom? Wat kun je allemaal met deze boom, haar vruchten, sap, blad, wortels, schors? Enz. En dan ging ik op onderzoek uit. Hierdoor heb ik zoveel ontdekt, gemaakt, oude gebruiken toegepast en geleerd. Daarover schrijf ik iedere maand in mijn olifantenpoepboekje.

Groene groet,

Jitske

"voelsprieter voor spoorsupport; heldervoelend coach"

en maker van "Webbedingen, een toefje natuur met een snufje magie, van Het Groene Web"

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page