top of page

Lijsterbesketting


Lijsterbessen beginnen vanaf half juli rijp te worden. Heel leuk om van de verse rijpe bessen een ketting te maken. Ik gebruikte een naald om de draad door de bessen te rijgen.


Volgens Schotse folklore doe je dat met rood draad en leg je knoopjes tussen de bessen. De kettingen werden mee gegeven aan reizigers (over zee) om hen te beschermen. Ze werden dan als halsketting of armband gedragen. Lijsterbesstruiken werden vaak bij de ingang van een erf of bij de voordeur geplant, ter bescherming tegen narigheid en kwaad. Ze brengen ook geluk. Lijsterbeshout mocht niet zomaar gebruikt worden, omdat de boom als heilig werd beschouwd. Voor spintollen en spinnewielen mocht het wel worden gebruikt. Spinnen werd als magisch werk gezien.


Wanneer je de oude verhalen rond de Lijsterbes kent, wordt het maken van een ketting nog specialer. Ik geef er mijn eigen draai en en heb een ketting voor mijn raam gehangen. Het idee dat het me zou beschermen en zelfs geluk brengen vind ik mooi, dus dat omarm ik.


Naar verloop van tijd drogen de bessen in. Je kunt de ketting het hele jaar laten hangen tot je het volgende jaar weer een nieuwe maakt.


Een paar kettingen die ik dit jaar maakte worden verkocht in de winkel van OngeEikt in Assen.


Van lijsterbessen kun je ook gelei, jam, wijn, likeur, chutney en nog veel meer maken.

Groene groet,

Jitske

van "Het Groene Web"

en "voelsprieter voor spoorsupport; heldervoelend coach"

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page