top of page

Watnoteninkt

Vrienden van me hebben een paar walnotenbomen in hun tuin. Dit voorjaar mocht ik onrijpe en nog zachte noten plukken om er walnotenlikeur van te maken die nu net klaar is.


Bolsters van hun rijpe gevallen walnoten gebruikte ik om inkt van te maken. De tijd om de bolsters te verzamelen start eind september begin okotber.

Ik had nog gedroogde bolsters bewaard van het jaar daarvoor en heb daarvan de inkt gemaakt die nu te koop is in de winkel van OngeEikt in Assen.


Zo heb ik de walnoteninkt gemaakt:


Tip vooraf: Bolsters kleuren alles bruin het is goed je dat te realiseren als je vlekken of verkleuren van een pan wilt voorkomen. Draag bijvoorbeeld handschoenen en een schort. En gebruik een roestvrijstalen of oude pan.


Ik heb de gedroogde bolsters (maar gebruik verse als je die hebt) met water (zodat ze net onder stonden) in een pan gedaan en aan de kook gebracht. Vervolgens heb ik ze anderhalf uur heel zacht laten pruttelen. Toen ik heb ik de bolsters er met een schuimspaan uitgehaald. Vervolgens heb ik er een scheutje azijn en eetlepel zout bijgedaan voor de houdbaarheid en heb ik de vloeistof nog een uur laten inkoken. Daarna heb ik het een tijd laten staan om af te koelen. Ten slotte heb ik het gezeefd met een kaasdoek in een grote trechter boven een schekkan en daarna in potjes geschonken.


Speel met dit recept en deze methode om de inkt te krijgen zoals jij die wilt hebben. Je kunt de inkt ook nog verdikken met arabische gom. Walnoteninkt wordt ook gebruikt om textiel te verven, die moet dan wel worden voorbewerkt.


Groene groet,

Jitske

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page