top of page

Triskel


Spiralen, je ziet ze overal in de natuur, in bloemen, in varens, schelpen en zelfs in ons DNA. Het is dan ook een symbool voor leven.


Ook in het huisje van een slak is de spiraal duidelijk zichtbaar. Ik koos de slak voor mijn logo van "voelsprieter voor spoorsupport, heldervoelend coach", mede om die reden. Ze draagt dat huisje op haar rug en is dus altijd thuis. Zo bijzonder. En ik koos ook voor de slak vanwege de voelsprieten en het slakkenspoor natuurlijk.


Er is zoveel te zien als je verder kijkt dan de oppervlakte. Ook dat wil ik graag uitdrukken. De slak is vaak niet zo geliefd, maar zie je haar schoonheid en wonderbaarlijke kwaliteiten? Ook daar gaat het over in de sessies die ik geef. Ik nodig deelnemers uit verder en dieper te kijken. Misschien wil een emotie gezien en gehoord worden? Misschien is het boosheid en mag die er niet zijn, omdat zij wordt afgekeurd. Ze is lelijk. En dan te ontdekken hoeveel schoonheid er in boosheid schuilt en hoe waardevol ze is.


De spiraal staat, als je haar naar binnen volgt, ook voor verdieping, de reis van het innerlijjke leven. Als je de spiraal van binnen naar buiten volgt staat ze voor groei en expansie van energie en uitdrukking van de ziel in de buitenwereld. We gaan tijdens ons leven dus steeds op en neer in de spiraal.

Eerder schreef ik al over de betekenis van drie in mijn blog over de magische keteltjes. Hierbij werd ik vooral geïnspireerd door de keltische traditie.


De triskel bestaat uit 3 spiralen die in het midden, het hart, verbonden zijn. In dit symbool komen de drie-eenheid en de spiraal dus samen. De drie-eenheid en ook de triskel (ook onder andere namen) komt in veel culturen, tradities en religies voor. Geef er jouw eigen betekenis aan. Doe je dat vanuit de keltische traditie dan staat de triskel dus voor het doorlopen van de 3 levenspaden als bruid, moeder en wijze vrouw.


Ik maakte een sjabloon van de triskel en schilderde haar met de hand op biologische katoen. Ze wordt als schilderijtje verkocht (prijs 8,95 euro) in de winkel van coöperatie OngeEikt.

Groene groet,

Jitske van der Spoel


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page