top of page

Eikeltjeskoffie bij OngeEikt


In de winkel van OngeEikt verkoop ik eikeltjeskoffie gemaakt van eikels die ik verzamelde bij het hunebed van Loon. Hoe toepasselijk!


Ik wil je graag laten zien hoe verrassend de natuur kan zijn en hoe je vanalles kunt maken van wat je (in dit geval) in overvloed vindt in de natuur. Maar ook onder de eiken voor het Drents Museum midden in de stad, Assen. Als je goed kijkt is de natuur overal.


Heel leuk als je eens een product van mij onder de naam "Webbedingen; een toefje natuur en een snufje magie van Het Groene Web" koopt. Zo kun je er van proeven en kan ik ze rond blijven strooien. Er worden in de winkel ook heel veel mooie dingen verkocht van collega's, dus een bezoekje is zeker de moeite waard.


Om te beginnen. Eikels bevatten tannine dat (alleen!) in grote hoeveelheden ongezond voor ons is. Je bereidt ze dus zo dat ze meer geschikt worden voor consumptie. In mijn werkwijze doe je dat door ze te koken. Raap de gevallen en alleen de bruine exemplaren, want die bevatten minder tannine dan de groene.


Er zijn veel manieren om eikeltjeskoffie te maken. Kies vooral de manier die het best bij je past. Ik ga meestal voor de gemakkelijkste. Bij de werkwijze hieronder pel je eikels niet van te voren en dat scheelt heel veel werk.


Was en selecteer de eikels zorgvuldig. Verwijder takjes en hoedjes, eikels met opgebarsten schil en eikels met een gaatje. In de eikels met een klein rond gaatje woont of woonde de larve van een snuitkever, de eikelboorder of kleine eikelboorder. Ook kunnen eikels schimmelig zijn. Open bij twijfel de eikel en controleer de inhoud.


Doe de eikels met een heel klein laagje water in een pan op een middelhoog vuur. Sluit de pan goed af met een deksel. De eikels geven vocht af en worden daarin gestoofd. Het vocht moet niet te veel verdampen. Roer ze om de paar minuten even door. Sluit de pan daarna weer goed af. De eikels gaan openbarsten de schillen vis je uit de pan met een tang. Ze worden naar verloop van tijd (donker) bruin. Als het vocht bijna is verdwenen kun je ze van de hittebron afhalen en laten afkoelen. Nu kun je nog de resterende schillen verwijderen. Hak ze in kleine stukjes en versprijdt deze over een bakplaat met bakpapier en droog ze zo lang als nodig is (voel af en toe) in een oven op 100 graden. Doe een pollepel tussen de deur om het vocht te laten ontsnappen. Als ze helemaal goed droog zijn, kun je ze in een keukenmachine, een koffiemolen of een vijzel fijn malen tot een poeder.


Eiektjeskoffie heeft tijd nodig om te trekken. Je kunt het poeder overgieten met kokend water een een tijdje laten staan en eventueel daarna door een fijne zeef of een doek schenken. Je kunt het poeder ook met water (of havermelk!) een paar minuten opkoken en daarna zeven.

Het gaat er meer uitzien als thee dan als koffie. Dat is wellicht handig om te weten.


Ondanks dat ik het pellen oversla is het natuurlijk nog steeds veel meer werk dan een kant en klaar product kopen en gebruiken. We zijn zo gewend om even op een knop te drukken en dan te hebben wat we willen.


Het Groene Web nodigt je uit om te vertragen, te focussen op je eigen creatie en er een ritueel van te maken. Voel hoe je onderdeel uitmaakt van de rijkdom van het groene web, die voor het oprapen ligt.


Ik ontdek iedere keer weer wat nieuws. Ook over dingen die soms letterlijk bij mij op de stoep liggen, waar ik zonder nadenken overheen stap. Wist jij van het bestaan van de eikelboorder? Ik niet totdat ik eikels ging rapen om koffie van te maken.

Nog 2 weetjes als uitsmijter:


- Als je een methode om eerst eikels te pellen/schillen wilt gebruiken. Sla dan met een hamertje of een steen op het rondje waar het hoedje heeft gezeten. Dat werk perfect, de schil barst gemakkelijk open en meestal gaat het bruine velltje meteen (bijna helemaal) mee.


- Je kunt ook meel maken van eikels en daarmee bakken.


Groene groet,

Jitske

van "Het Groene Web"

en "spoorzoeker voor spoorsupport; heldervoelend coach"
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page