top of page

woonwagen wordt plaggenhut


Ze leefden dicht bij de natuur de heidebewoners. Ze gebruikten wat voorhanden was. leerden wat je waar voor kunt gebruiken en beleefden veel natuurverschijnselen als magisch (want onverklaarbaar), zoals Witte Wieven.


Ze inspireren me de oude verhalen en gebruiken. Zo werd de woonwagen "een plaggenhut", door haar bekleding van heide.


Heide werd als dakbedekking gebruikt en ook als brandstof. De Latijnse naam van struikheide is Calluna vulgaris. Calluna betekent ‘schoonmaken/reinigen’. Er werden bezems van gemaakt. Ik heb een klein heidebezempje.

Het wordt ook ingezet ter algehele reiniging van het lichaam. Er wordt gezegd dat een bad met heide helpt bij reumatische pijnen. Kussens en matrassen werden gevuld met heide , omdat dat materiaal beschikbaar was en bovendien werd gezegd dat het goede nachtrust geeft. Er werd zelfs bier gebrouwen van heide.


Het is lastig om heide te vinden die je kunt gebruiken. In het wild mag het op de meeste plaatsen niet geplukt worden. Er staat hier in "het wilde veld" van de oogsttuin een klein struikje. Hopelijk komen er meer. Voor nu is er wel genoeg om heidethee en een klein amulet (dat volgens overlevering geluk brengt) te maken. Volgend jaar vast wel voor het maken van een bloesemremedie (voor innerlijke rust, beter doorvoelen en meer emotionele kracht). Voor het maken van smudgesticks moet ik nog wat meer geduld hebben. De heidematten voor de woonwagen werden bij een tuincentrum gekocht.


Superblij ben ik, als heidebewoner van Balloërveld, met de heide op de woonwagen, want haar symbolische waarde is ook nog eens prachtig; geluk, passie en loyaliteit.



Bloeiende heide van het Balloërveld


Op de foto van de woonwagen zie je ook de leuning van Vlier.

Daarover in een volgende post meer.


Groene groet,

Jitske

natuurwicht

Balloërveld



Comments


bottom of page