top of page

Vlier voor houvast


Voor mij is het trapje van de woonwagen heel vertrouwd. Bezoekers zie ik vaak even zoeken naar houvast. Daarom is een vlierleuning gekomen.

Gemaakt van een meegekregen tak van iemand uit buurdorp Taarlo die net vlier gesnoeid had.


Een mooiere tak had ik volgens mij niet kunnen kiezen. Soms is iets zo mooi compleet beschreven dat ik je alleen maar wil tippen waar je het kunt lezen en graag mijn hoogtepunten hieruit met je deel:


"De vlier wordt geassocieerd met tijdloosheid, elfen en magie. Ook wordt hij in verband gebracht met regeneratie en wedergeboorte.

De vlier heerst over de dertiende maand in de Keltische bomenkalender. In het Ierse ogham-alfabet staat de vlier hoog aangeschreven en het is de dertiende boom en letter.

De vlier wordt in haar symbolische betekenis verbonden met de maan, water en zuivering van het oude, met venus en schoonheid, maar ook met saturnus en wijsheid.

De vlier staat symbool voor het gegeven dat je altijd weer opnieuw kunt beginnen, na elk einde komt weer een nieuw begin.

De kracht van zuivering en regeneratie of vernieuwing is zeer groot.


De vlier met zijn diepe transformerende krachten van leven, dood, wedergeboorte..


De vlier is sterk verbonden met diepe aardekrachten, ze heeft een krachtig vermogen tot regeneratie. De vlier verbindt je met moeder aarde zelf. Haar beschermende en voedende kracht is groot. Met de vlier staat je een intens potentieel ter beschikking om te genezen, te verjongen, te zuiveren en tot nieuw leven te wekken.


De vlier wordt in verband gebracht met de drie Nornen."

De Nornen, zijn mytsche wezens. Zij spinnen het draad en weven al zingend het levensweb.


Vlier is ook een krachtig geneeskruid en kent praktische toepassingen zoals bijvoorbeeld voor een fluitje.

Het fluitje maakte ik niet zelf, maar kocht ik, samen met een mandje van bentgras, van een ambachtsman tijdens de jaarlijkse Etstoeldag in Anloo.


Bentgras is struisgras en brummelspleuten zijn gespleten braamstengels. Vroeger werden de bijenkorven hier van gemaakt.


Groene groet,

natuurwicht

Jitske

Balloërveld





bottom of page