top of page

O denneboom o denneboom...


In onze kamers staan nu sparrebomen en feitelijk klopt het liedje dus niet. De den behoort tot een andere familie.


Misschien ken je de etherische olie van den? Een heerlijke olie om nu in de kersttijd te verdampen. Maar weet je ook dat je van de naalden en de toppen thee kunt trekken en dat deze weerstandverhogend, antiviraal en antibacterieel werkt? Er kan ook een tinctuur van worden gemaakt. Er bestaat dennenappelikeur, dennenknoppensiroop en er is ook een bachremedie van. Zoek wel altijd goed uit wat je doet voordat je kruidenmiddelen gebruikt of laat je door een kruidendeskundige adviseren.


De den staat bekend als een zuiverende boom. Een mooie en eenvoudige manier om den te gebruiken is als een badbuideltje in een (voeten)bad. Vul een zakje of buideltje met dennennaalden. Doe het zakje voordat je in bad gaat in een hittebestendig bakje en overgiet het met kokend water. Laat het een tijdje trekken. Doe na 10 min. het water met het zakje in het bad en maak het badwater op de juiste temperatuur door het badwater verder aan te vullen.

Er een verwenmoment van maken zo in de wintertijd dat hebben we eigenlijk allemaal nodig. Hier brand ik een kaarsje en omring me niet alleen met den maar ook met een berkensfeertje.


Als ik dan toch 2 bomven belicht. Wellicht wil je ook net als ik voor elke maand van het komende jaar een boom centraal zetten. Lees hoe hier: https://www.deheemst.nl/post/elke-maand-een-boom , hoe ik dat vorig jaar deed tijdens de 13 heilige nachten, maar je kunt het ook op oudejaarsdag doen bijvoorbeeld.


Groene groet,

Jitske van der Spoel

Comments


bottom of page