top of page

kleine wasjes, grote wasjes..

Zelf wasmiddel maken van paardenkastanjes. De paardenkastje behoort tot de zeepboomfamilie en de kastanjes bevatten saponine (zeepstoffen) die voor de waskracht zorgt.


Zo'n 6 kilo kastjanjes zijn genoeg om een jaar lang te kunnen wassen. Ik heb er meer dan genoeg voor de rest van mijn leven. Ze zijn helemaal gedroogd inmiddels en ik heb een heel krachtig apparaat om ze te malen. Ik maak steeds een potje voorraad voor de volgende wasbeurten.

Hoe kun je ermee wassen?


Doe het poeder (van 4 kastanjes) in een zakje en vervolgens op het zakje een paar druppels etherische olie (lavendel, den of rozemarijn bijvoorbeeld) om de was lekker te laten ruiken.


Je kunt het zakje zo bij de was in de machine doen. Doe het wel goed dicht want je wilt niet dat het poeder (dat natuurlijk niet oplost) tussen je was, in de machine of de leidingen komt.


Hardnekkige vlekken kun je voorbehandelen met een papje van bakingsoda met lauw water. Breng het aan op de vlek, laat het even intrekken en daarna kan het textiel bij de was in de trommel worden gevoegd.


Vloeibare zeep maken van de kastanjes is ook goed mogelijk. Gebruik dan het poeder van 4 kastanjes en 250 ml water voor 1 wasbeurt. Je overgiet het poeder met kokend water laat het poeder een kwartier trekken. Als het voldoende is afgekoeld kun je het eruit gaan zeven. Wat je overhoudt is het vloeibare wasmiddel waarin je etherische olie kunt toevoegen.

Zeepnoten en was- en schoonmaakproducten ervan worden hier verkocht. In ons klimaat groeit de zeepnotenboom niet. Ze noten worden verbouwd in India, Nepal en Pakistan.

De was-/zeepnoten in de winkel hebben dus een hele reis afgelegd. Er is een goed en gratis alternatief te vinden bij jou in het park om de hoek, in de straat, je eigen tuin, in het bos.....


Een Webbedingtip voor jou en niet in de verkoop.

Groene groet,

Jitske


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page