top of page

Bras een hondje met atopie


Dit is een foto van Bras in zijn jonge jaren. Gemaakt door Saskia Boelsums tijdens een wandeling die wij samen maakten. Saskia werd uitgeroepen tot Kunstenaar van het jaar 2020.


In het jaar dat ik moest herstellen van een herseninfarct kwam Bras nu 12 jaar geleden in mijn leven. Hij is een grote bron van liefde en vreugde. Ook van zorg en verzorging. Hij is door elke gezondheidscrises heen gekomen, maar na een aantal jaren ontwikkelden de huidproblemen zich en die zijn niet meer weggegaan. Het woord "atopie" viel bij de dierenarts.


Bras ging hiervoor in behandeling bij een homeopathisch dierenarts. Het was een intensief traject, maar Bras had inmiddels geen kwaliteit van leven meer zo erg werden de klachten.


De knoop werd doorgehakt; alles van de reguliere dierenarts werd ingezet. Heftige middelen met bijwerkingen. Het hielp...enigszins...steeds weer waren er de heftige aanvallen die met dure zalfjes, shampoo en antibiotica aangepakt moesten worden. Zijn huid was nooit helemaal heel en gaaf. Er was een nieuw middel voor deze klachten beschikbaar met minder bijwerkingen, maar de laatste maand haalde dit alles niets meer uit. Zijn huid was hopeloos.


Wat nu?


Bij atopie kan allergie voor dierlijke eiwitten een rol spelen. Hij kreeg daarom voer waarin met de eiwitten is geknutseld zodat het hondenlijf het niet als eiwit herkent. Dit wist ik allemaal.


Bovendien word ik erg geïnspireerd door Lisette Kreischer. Zij schreef ook het boek DOG.EAT.PLANT.. Er is zoveel onderzoek gedaan naar plantaardig hondenvoer en er zijn inmiddels ook veel ervaringen van honden die al jaren plantaardig voer krijgen.


Op een nacht, dubbend over "hoe verder met Bras", niets te verliezen, ging ik opnieuw op onderzoek uit. Vertrouwend op mijn eigen inzichten en intuïtie en ervaringen van anderen kwam er een nieuwe aanpak.


Hoe mijn overtuiging "Ook al eet ik zelf plantaardig, een hond heeft vlees nodig", mijn blinde vlek was ontdekte ik al snel. Hierdoor kon ik niet zien dat plantaardige voeding misschien juist wel een oplossing voor zijn problemen kon zijn. En wat bleek, er worden zoveel positieve ervaringen van hondeneigenaren gedeeld over plantaardig voer bij atopie.


Hij krijgt nu bijna een maand plantaardig voer met een aantal supplementen erbij. De basis is Green Crunch van VegDog. Het is graan- en sojavrij en hypoallergeen voer, de samenstelling (28% linzen, 27,9% erwten, 15,10% zoete aardappelen, erwteneiwit, zonnebloemolie, johannesbrood, mineralen, raapzaadolie, wortel, gehydrolyseerde biergist, calciumcarbonaat, biergist, monocalciumfosfaat, 0,1% bosbessen, pompoen, 0,1% zee-algen) sprak me aan.


En best wel belangrijk: kieskeurige Bras eet het graag.


Zijn huid is nu al bijna een maand helemaal gaaf en is nog niet eerder voorgekomen. Het kan toeval zijn. Het blijft nog afwachten. Ook krijgt hij naast dit basisvoer nog andere voeding en supplementen toegediend en is zijn vachtverzorging aangepast. Hopelijk blijft deze nieuwe aanpak werken.


Op dit moment ben ook ik bezig met overschakelen naar natuurlijke vlo, luis, mijt bescherming. Mijten spelen bij Bras zijn huidklachten een grote rol. Voor het eerst las ik over grasmijten. Laat hij nu vaak na een wandeling met rode, dikke en betraande ogen thuiskomen. Zo begonnen ooit zijn klachten; steeds terugkerende "ontstoken" ogen door mijten. Bras heeft een lange vacht en is een klein hondje dat je helemaal niet ziet als hij in het hoge gras verdwijnt, dat is nog eens handig voor grasmijten.


De reden van het delen van dit verhaal is dat ik hoop dat zo veel mogelijk dieren met atopie geholpen worden. Dat ik wil aanmoedigen met een open mind op onderzoek te gaan naar wat voor jouw huisdier werkt.


Ik ben de homeopathisch dierenarts nog steeds dankbaar. Homeopathie is een mooie geneeswijze, maar voor huidproblemen misschien niet de meest aangewezen. De reguliere dierenarts gaf Bras kwaliteit van leven toen het er hopeloos uitzag. Ook hem ben ik dankbaar.


Groene groet,

natuurwicht Jitske

Balloërvled

Bras bij de schaapskooi van Balloërveld.



bottom of page