top of page

Heks?


Themabloesemremediemix: Wichtkracht.
opbrengst voor "De heks van Almen"

Een bloesemremediemix "wichtkracht". "De heks van Almen" wat heb ik er veel over gevoeld, gedacht, gesproken en ook geschreven sinds de voorstelling. Ik besef dat het hervinden van ware vrouwelijke kracht en de (onder)waardering daarvan als een rode draad door mijn leven loopt. Van jongs af aan ben ik er op veel manieren mee bezig geweest. Spiraalsgewijs keert het steeds op een ander niveau terug. Ik fiets over de paars bloeiende heide van Het Balloërveld en ervaar het contact met oeroude natuurkrachten die hier nog zo zichtbaar en voelbaar aanwezig zijn. Al fietsend voel ik hoe het hele thema "vrouwelijke kracht' een kracht zo nauw verbonden met de natuur, me opnieuw op ontelbare manieren geraakt heeft. Dan besef ik hoeveel schatten ik heb mogen creëren in samenwerking met die natuurkrachten, de planten en de bloemen. Ik word geïnspireerd, ook door de vele positieve feedback die ik op de bloesemremedies heb ontvangen, om nog veel meer met ze te doen. Een bloesemremediemix "wichtkracht" maken, dat was de ingeving die ik al fietsend kreeg. Een remedie voor het helen van de diepe wonden van vrouwenvervolging, van vrouwenontkrachting en voor het opnieuw in onze vrouwenkracht gaan staan. Thuisgekomen ga ik in de woonwagen bij "De Spiraal" en "Het Wilde Veld" aan de slag. Intuïtief kies ik de remedies en sta (weer) versteld van wat ze te brengen hebben en hoe passend ze zijn. Een paar kernwoorden als tipje van de sluier: zuivering, het oude afschudden, zelfmanifestatie, openen van het hart, vrouwelijke scheppingskracht..... Voel je dat deze remedie voor ook voor jou is? Ik kan het voor je klaarzetten in het WichtWinkeltje en ook verzenden. Laat het me maar weten. De opbrengst doneer ik aan de theatermakers van "De Heks van Almen".


Ik maakte meer dan honderd remedies dit jaar. Bij een aantal vond ik prachtige kaarten.

Mijn verhaal over "De heks van Almen"

In de bermen langs het pad naar de gedenksteen op de Geselberg groeit heel veel St. Janskruid. Een lichtbrenger. Die prachtige heelkracht van de natuur! De heksenvervolging was vrouwenvervolging; 85% was vrouw. Mannen werden vooral slachtoffer als hun vrouw, zus of ander familielid als heks was aangemerkt. Op beschuldiging van hekserij werden ze aan het einde van de zestiende eeuw gemarteld en daarna levend verbrand. Op de Geselberg houdt een gedenksteen de herinnering aan degenen die op de brandstapel de dood vonden levend. 14 Augustus bezocht ik de theatervoorstelling "De heks van Almen" en stak een kaarsje aan bij de gedenksteen. Het stuk brengt veel donkerte, gruwelen en onbeschrijfelijk lijden aan het licht.

In het stuk zegt de veroordeelde moeder tegen haar dochter: "vergeet alle kruidenkennis, wees lief, trouw en krijg kinderen". Ze wilde dat haar kind veilig zou zijn tegen een hoge prijs weliswaar, maar zo invoelbaar dat vrouwen die keuze maakten. Later ging femisme en emancipatie van de vrouw vooral over het aannemen door vrouwen van mannelijke kwaliteiten. Ook nu kennen veel vrouwen die dicht bij de natuur leven en werken nog "brandstapelangst" en toch zijn er steeds meer vrouwen die weer in hun ware vrouwenkracht gaan staan.


En dat is in mijn ogen precies wat de wereld de aarde en alles wat leeft nodig heeft, een balans zal herstellen.

De themabloesemremediemix "WichtKracht" bestaat uit Braam, Brem, Magnolia en Vingerhoedskruid.


Voor mannen en vrouwen kan (het archetype van) de heks een krachtbron zijn.

"Eeuwenlang is de natuur iets geweest dat bevochten, veroverd moest worden. Tot het punt van zelfvernietiging toe. Maar er zijn mensen die voelen dat het anders moet. Die de verbinding met de natuur willen herstellen, die in contact willen komen met hun eigen kracht, hun eigen magie. Die weten dat er meer is dan wat het oog kan zien, die voelen dat de natuur bezield is, dat moeder aarde een levend wezen is. Voor die mensen, vrouwen èn mannen is de heks een krachtbron."

Citaat van Gerry Damen op Hagetessa.
bottom of page