Web Analytics Made Easy -
StatCounter
meer lezen over Jitske | de Heemst

Praktijk de Heemst Brunelstraat 67 Assen info@deheemst.nl  06-14747155

© 2019 by Jitske van der Spoel

Meer lezen over Jitske

 

LEVEN, zo waardevol! Iedere dag ben ik daar van doordrongen en kleurt het mijn leven en werk.

 

In mijn kindertijd werd hiervoor “de bodem gelegd”. Ik groeide op in de Noordoostpolder. Alles was er nog in ontwikkeling en er was niet zoveel te beleven. Met bloemen, planten en dieren, zowel buiten als binnen, bracht ik veel van mijn tijd door. Ik ben altijd dat natuurkind, dat zich verbonden voelt met de bron van het leven, gebleven. Ook toen ik de wereld introk. Vaak zag ik de wereld door een andere bril dan mensen in mijn omgeving en iedere keer was er weer een aanleiding voor onderzoek en studie. Een paar voorbeelden noem ik hier.

 

Verbijsterd was ik over het pesten van kinderen op school. Ik begreep het niet. Later op de middelbare school werd er wel eens iets gezegd van mijn bril of (toen) kroeshaar. Het raakte me niet echt, het verwonderde me. Tijdens mijn HBOstudie in Deventer maakte de zelfdoding van een medestudente nog het meeste indruk op mij. "Hoe had dit zo ver kunnen komen?", vroeg ik me af. In mijn eerste baan als leidinggevende in de bejaardenzorg (zo heette dat toen nog) ontmoette ik veel oudere mensen in de winter van hun leven. Ze hadden hard gewerkt en uitgezien naar hun pensioen, maar toen de tijd daar was bleek het te laat te zijn geweest voor het genieten. Ze hadden het achteraf graag anders gedaan, vertelden ze mij. Zij hadden het leven te weinig geleefd. In mijn laatste baan als manager uitvaartzorg werd ik Iedere dag geconfronteerd met de eindigheid van het leven. Ook mijn eigen eindigheid leek even heel dichtbij te zijn gekomen toen ik eierstokkanker kreeg.

 

De oproep om het leven voluit te leven en het zien van de waarde ervan, loopt als een rode draad door mijn leven. Wat is het en hoe bereik je het? Steeds meer leerde ik erover, door mijn eigen levenservaringen en ook door naast mijn werk vanaf mijn 21ste altijd veel te studeren. Dankzij deze studies ging ik ook "mijn andere bril" beter begrijpen en kon ik plaatsen wat ik zag en kreeg ik steeds meer vertrouwen in de juistheid er van. Het heeft er allemaal toe bijgedragen dat ik sinds 10 jaar werk als therapeut en coach. Ik woon in een bescheiden huis in Assen Oost. Het is een heerlijk perfect thuis voor mij. Vaak is deelhond, Bras, er ook. Ik kreeg geen kinderen. Ook dat hoorde bij mijn levenspad. Ik ben dankbaar voor hoe het zich heeft ontvouwen.

 

De praktijkruimte is op de eerste verdieping van mijn huis. De ruimte is natuurlijk ingericht, het puntdak is bekleed met wilgentenen en er ligt sisaltapijt op de vloer. Het is alsof je binnen een beetje buiten bent, maar dan lekker beschut en warm.

 

Ik breng in de sessies die ik geef vele vormen en inzichten samen. De kelk vind ik hiervoor een mooi symbool, alsof ik daar alle vormen, inzichten en kennis in verzamelde. Ik hou mijn eigen gemaakte kelk vast op de foto op de homepagina van deze site. Het logo is een gestileerde verwijzing naar deze levenskelk, haar kleuren komen er in terug. De cirkel staat symbool voor heelheid en veiligheid, maar ook leegte (waarin alles ontstaat, geboren wordt) en oneindigheid (groei en mogelijkheden). Het logo is opgebouwd uit 3 cirkels. Het getal 3 staat voor stabiliteit. Het voorkomt dat je gaat zweven.

 

Ik wens je meer leven in je leven,

Jitske